Türkiye’den AB’ye giyim ihracatında sert düşüş: KKayıp pazarı hangi ülkeler kapıyor?

AB Hazır Giyim İthalatında Türkiye’nin Pazar Payı Geriledi

Avrupa Birliği’nin hazır giyim ithalatı, geçen yılın 10 aylık döneminde 80 milyar Euro seviyesini aşarak yükselişini sürdürdü. Ancak bu dönemde Türkiye’den yapılan ithalat yüzde 6,1 gerileyerek Türkiye’nin bölge ithalatındaki payını yüzde 10,9’a düşürdü. Türkiye, kaybedilen pazar payını Kamboçya ve Pakistan gibi ülkelerle paylaştı.

En büyük pazarı olan Avrupa Birliği’ne hazır giyim ihraç eden Türkiye, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artışla 80,9 milyar Euro’luk bir ihracat gerçekleştirdi. Ancak Türkiye’nin bölgeye olan ihracatı yüzde 6,1 gerileyerek 8,8 milyar Euro seviyesine indi. Bu durum, Türkiye’nin AB hazır giyim ithalatındaki pazar payını yüzde 11,4’ten yüzde 10,9’a düşürdü. Çin ve Bangladeş’in ardından AB’nin üçüncü büyük tedarikçisi olan Türkiye, miktar ve gelir bazında önemli kayıplar yaşadı.

Ucuz işçiliğin bulunduğu Kamboçya, Pakistan ve Fas gibi ülkeler, Türkiye’nin kaybettiği pazar payından paylarına düşen payı aldılar. Bu dönemde Kamboçya’dan yapılan ithalat yüzde 19,5, Pakistan’dan yüzde 9 ve Fas’tan yüzde 7,5 artış gösterdi. Türkiye, Avrupa Birliği’nin en büyük on hazır giyim tedarikçisi arasında Tunus ve Fas’tan sonra kilogram başına en yüksek ihracat gelirine sahip üçüncü ülke konumunu korudu, ancak bu değer yüzde 3,8 oranında düşüşle 20,2 Euro’ya geriledi.

Rekabet Gücü Zayıflıyor

Son yıllarda hızla artan maliyetler ve kur artışına bağlı olarak uluslararası pazarlarda rekabet gücünü kaybetmeye başlayan hazır giyim sektörü, Türkiye’de özellikle zor dönemler yaşıyor. Aynı ürünün maliyeti Türkiye’de rakip ülkelere göre yüzde 40-50 daha yüksek. Sektör temsilcileri, lojistik avantaj ve kalite faktörlerinin yüzde 15-20’lik fiyat farkını tolere edilebilir buluyor ancak yüzde 50’yi aşan maliyet farkının pazar kaybına neden olduğunu ifade ediyorlar.

2023 yılında Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 6,9 düşüşle 17 milyar 902 milyon dolara gerilerken, en büyük kayıp AB pazarından geldi. Türkiye’nin AB’ye yapmış olduğu hazır giyim ihracatı 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4, 2022 yılına göre ise yüzde 5,5 azalarak pazar payını yüzde 10,9’a düşürdü.

Çin ve Bangladeş Arttırdı

Avrupa Birliği ülkelerinin 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde hazır giyim ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak 80,9 milyar Euro seviyesinde gerçekleşti. Ancak Türkiye’nin bölgeye olan ihracatı önemli oranda geriledi. Çin’in ihracatı yüzde 1,5 artarken, Bangladeş’in ise yüzde 0,8 artış gösterdi. Türkiye’nin ihracatı ise yüzde 6,1 düşüş yaşadı ve ilk 10 tedarikçi arasında Tunus’un ardından en fazla düşüş yaşayan ülke oldu.

Tekstil Sektörü AB’de Payını Artırdı

Avrupa Birliği’nin tekstil sektöründe en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke olan Türkiye, AB’nin tekstil ve hammadde ithalatında Çin’in ardından önemli bir konumda yer alıyor. 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde AB’nin birlik dışında gerçekleştirdiği tekstil ve hammadde ithalatı yüzde 3,4 azalarak 16,1 milyar Euro’ya düştü, Türkiye’den yapılan ithalat ise yüzde 0,5 artarak 2,9 milyar Euro seviyesine ulaştı.

Bu dönemde hazır giyim sektöründe pazar payını artıran Türkiye, tekstil sektöründe ise fiyat düşüşleriyle rekabet ederek payını artırdı. Ancak bu kazanım, kilogram başına birim fiyatlardaki düşüşlerle sağlandı. Türkiye’nin AB’ye tekstil ihracatında kilogram başına birim fiyatı, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,5, 2022 yılına kıyasla ise yüzde 13,3 azalarak 4 Euro seviyesine geriledi.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan en düşük emekli aylığına ilişkin açıklama

Bakan Işıkhan, en düşük emekli aylığıyla ilgili 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verilerinin ardından konu ile ilgili rakamın kısa süre sonra Meclis’e sunulacağını açıkladı.

Yılın ilk yarısında en çok kazandıran yatırım araçları açıklandı: Euro, dolar, altın, borsa…

Yılın ilk yarısında en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Altın, döviz ve mevduat piyasasında dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Küresel ekonomik koşullar yatırımcı tercihlerini doğrudan etkiledi.

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.

Brent petrolün varili 66,56 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 66,56 dolardan işlem görüyor

Borsa İstanbul güne artıda başladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,10 yükselişle 9.310,07 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,25 değer kaybederek 9.301,05 puandan tamamladı. EN ÇOK KAZANDIRAN VE …

Trump’ın kararsızlığı Türkiye piyasalarını sarsıyor

ABD Başkanı Trump’ın Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirileri Türkiye piyasalarını da sarsıyor. Özellikle Powell’ı görevden alacağına yönelik sözleri ve yerine atayacağı isimlerin bile belli olduğunu açıklaması küresel piyasaları karıştırırken dolar son 3 yılın en düşük seviyesini gördü; altında sert düşüşler yaşandı. İşte hem küresel hem de yurtiçi piyasaları karıştıran Trump’ın Powell’a yönelik eleştirileri ve yaşanan gelişmeler…