‘Aşırı avlanma, gençleri ölüm yolculuğuna zorluyor’

Senegal Balıkçılığı ve Tehlikeleri

Çevresel Adalet Vakfı (Environmental Justice Foundation – EFJ) tarafından yapılan araştırmaya göre, eski bir balıkçı olan Memedou Racine Seck, “Eğer balıkçılıktan yeterince para kazanabilseydim, kesinlikle Avrupa’ya gelmezdim” dedi ve 13 kişinin hayatını kaybettiği tehlikeli bir yolculuk yaptığını belirtti.

Euronews’te yer alan habere göre, Senegal ekonomisinin temel taşlarından biri olan balıkçılık sektöründe ülke iş gücünün %3’ü istihdam edilmekte olup, deniz ürünleri gıda güvenliği için kritik öneme sahiptir. Ancak, balıkçılıkla uğraşan yerel halkın geçim kaynağı olan balıkların çoğunu AB ülkeleri ve giderek artan şekilde Çin’e ihraç eden yabancı endüstriyel tekneler elde etmektedir.

Geçtiğimiz ay, ClientEarth ve Oceana adlı çevre örgütleri, İspanya hükümetine, Senegal ve Gine Bissau açıklarında yasa dışı avcılıkla suçlanan İspanyol bayraklı gemilere karşı yeterli soruşturma yapılmadığı ve cezalandırılmadığı gerekçesiyle dava açtı.

Rapora göre, Senegal’de avlanan balık türlerinin %57’si yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durumun sebepleri arasında onlarca yıllık aşırı avcılık, endüstriyel ve küçük ölçekli filoların baskısı ve ihracatın artması yer almaktadır.

Senegal’de endüstriyel balıkçı filosunun %90’ından fazlası deniz tabanını kazımakta olan dip trolleri ile çalışmaktadır. Bu yöntem deniz ekosistemi için son derece zararlıdır.

Bu koşullar, Senegal’de yoksulluğu ve gıda güvensizliğini artırmaktadır. Bu durum, insanları hayatta kalmak için Batı Afrika’dan Kanarya Adaları’na uzanan dünyanın en ölümcül göç rotasına yönlendirmektedir. 2024 yılında İspanya’ya düzensiz yollardan gelen göçmen sayısının 63,970’e ulaştığı belirtilmektedir, bu da 2022’ye göre iki kat bir artışa denk gelmektedir. Gelen göçmenlerin çoğu Kanarya Adaları’na ve bu güzergahtaki en yoğun üç ülkeden biri olan Senegal’e ulaşmışlardır.

HER YIL BİNLERCE İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Senegal’den Kanarya Adaları’na geçmeye çalışan 3,176 kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Ağustos 2023’te Fass Boye kasabasından yola çıkan bir teknede bulunan 101 yolcudan sadece 38’i, bir ay sonra Yeşil Burun Adaları açıklarında kurtarılabilmiştir.

Deniz koruma kuruluşu AGIRE’nin başkanı Karim Sall, “Göçten şikayet edenler aslında buraya gelip bizim balıklarımızı çalanlardır. Bu bir hırsızlıktır” ifadelerini kullanmıştır. EFJ Başkanı Steve Trent ise, “Avrupa’nın bu duruma son vermesi ve Senegal’in balıkçılığını yeniden yerel halka bırakması gerekmektedir. Bu durum gençleri ölüm yolculuğuna zorlamaktadır” şeklinde çağrıda bulunmuştur.

Related Posts

Irak’ın kuzeyinden acı haber: Mağarada metan gazı nedeniyle 5 askerimiz şehit oldu

Irak’ın kuzeyinde bir mağarada yapılan aramalar sırasında 19 askerin metan gazından zehirlendiği, 5 askerin şehit olduğu bildirildi.

Akdeniz diken üstünde: ‘Deniz şeytanları’ kıyıya vurdu

Akdeniz’de karaya vuran dev vatozlar, sahil kentlerinde büyük paniğe sebep oldu.

Erdoğan: CHP’nin birinci parti olması söz konusu değil; yolsuzluk sendromu içindeler, her yerden pis kokular geliyor!

Erdoğan: CHP’nin birinci parti olması söz konusu değil; yolsuzluk sendromu içindeler, her yerden pis kokular geliyor!

İstanbul’da hareketli dakikalar: Maskeyle gelip soyguna kalkıştılar

İstanbul Ümraniye’de bir kuyumcuya silahlı ve maskeli 5 kişi tarafından soygun girişiminde bulunuldu. İş yeri sahibinin ateş açmasıyla şüpheliler olay yerinden kaçtı.

Gölden 8 bin yıllık balta çıktı

İsveç’in Karlstad kentinde yer alan Östra Örten Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesi, binlerce yıllık bir arkeolojik keşfi mümkün kıldı. Bir vatandaşın uyarısıyla bölgeye giden Värmlands Müzesi arkeologları, kıyıda 8.000 ila 6.000 yıl öncesine ait …

Bali açıklarında feribot faciası: 6 ölü, 30’dan fazla kayıp

Endonezya’nın Bali adası açıklarında bir feribotun batması sonucu en az 6 kişi hayatını kaybetti, 30’dan fazla kişi kayboldu