Çin’den ABD şirketlerine yaptırım

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 27 ABD şirketi ihracat kontrolü veya yasağı listelerine eklendi. Şirketlerden 16’sının askeri ve sivil ikili kullanımı olan ürünlerinin ihracatına yasak getirilirken, 11 şirket ihracat yasağı uygulanan “güvenilmez varlık” listesine alındı.

Bakanlık, 16 ABD şirketinin, Çin’in ulusal güvenliğini ve çıkarlarını korumak ve silahların yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası yükümlülüklere uymak amacıyla ihracat kontrol listesine alındığını bildirdi.

Savunma, havacılık, dron üretimi, istihbarat ve lojistik alanlarında faaliyet gösteren söz konusu şirketlerin Çin’e yapacağı ihracat denetime tabi olacak.

Aralarında Skydio ve BRINC Drones gibi insansız hava aracı üretici şirketlerin olduğu 11 şirketin ise Çin’in egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan ile teknoloji işbirliği yaptığı, bu sebeple “güvenilmez varlık” listesine alındığı kaydedildi.

ABD’Lİ GRUBA ANTİTEKEL SORUŞTURMASI

Bakanlık, ayrıca ABD ve Hindistan’dan ithal bazı tıbbi tomografi tüpü ürünlerine yönelik damping soruşturması ve bu kategorideki ürünlerin genel ithalatına yönelik rekabet soruşturması başlattığını bildirdi.

Bu arada, Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, ABD’li çok uluslu kimya şirketi Dupont’un Çin iştirakine tekelleşme karşıtı yasaları ihlal şüphesiyle soruşturma başlattı.

Çin Gümrükler Genel İdaresi de ABD’den 6 şirketin Çin’e kanatlı hayvan ürünleri ve süpürge darısı ihracatı izinlerini iptal etti.

TRUMP’IN “KARŞILIKLI TARİFE” ARTIŞI

Çin’in adımı, ABD’de Başkan Donald Trump’ın “karşılıklı tarifeler” kapsamında Çin’e ek yüzde 34 gümrük tarifesi getireceğini açıklamasının ardından geldi.

Washington yönetimi, Çin’e yüzde 10 baz tarifeye ilave olarak yüzde 24 “karşılıklı tarife” olmak üzere toplam yüzde 34 ek gümrük tarifesi getirileceğini açıklamıştı.

Yeni tarife artışlarıyla ABD’nin Çin’den ithal ürünlere uyguladığı asgari gümrük tarifesi yüzde 54’e kadar çıkmıştı.

Pekin yönetimi de ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamında getirdiği yüzde 34’lük tarife artışına karşı aynı oranda ek tarife uygulayacağını duyurmuş, ayrıca bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirmişti.​​​​​​​

Related Posts

Dünyaca ünlü gıda devinin ürününde büyük tehlike. Bolu’da da fabrikası var

Bolu’da da fabrikası bulunan İtalyan makarna devi Barilla, Almanya kaynaklı bir sorun nedeniyle 500 gramlık “kepekli penne rigate integrale” makarnasını geri çağırıyor. Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi (RASFF) üzerinden …

Hava savaşı başladı: İran’dan İsrail’e yüzlerce balistik füzeyle misilleme!

Hava savaşı başladı: İran’dan İsrail’e yüzlerce balistik füzeyle misilleme!

Trump’ın saldırıdan önce Netanyahu ile görüştüğü ortaya çıktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarından önce ve sonra olmak üzere Perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birkaç kez telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. ABD merkezli ABC’nin haberine göre ise ABD …

İran’dan nükleer uyarı: İsrail’in saldırılarının ardından korkutan sızıntı…

İran devlet televizyonuna konuşan Kemalvendi, ülkedeki nükleer tesislerin son durumu hakkında bilgi verdi. KİRLİLİK TESİSİN DIŞINA YAYILMADI İsrail’in yerin derinliklerine ulaşmak için Natanz tesisini birkaç kez füzelerle vurduğuna işaret eden …

İran Dışişleri Bakanı’ndan AB’ye çağrı: İtalya ‘hazırız’ dedi

Bugün, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’yle telefon görüşmesi yapan Irakçi, İsrail’in İran’a yönelik saldırısını uluslararası hukukun küstahça ihlal edilmesi olarak nitelendirdi. İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim’in aktardığına göre …

Kürecik Radar Üssü yeniden gündemde! CHP’den Erdoğan’a: İsrail’e istihbarat sağlayan üssü neden hâla kapatmıyorsunuz?

İsrail’in İran’ı hedef alan saldırılarının ardından Malatya’daki Kürecik Radar Üssü bir kez daha tartışma konusu oldu. CHP’li Murat Emir, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üssün neden açık kalmaya devam ettiğini sordu.