Dağda yürüyüş yapan iki kişi tesadüfen 13 milyon değerinde altın buldu

Taşlarla Örülü Hazine İçinden Altın Paralar Çıktı

Hazine araştırmacıları, taşlarla örülmüş bir yığının içinde bulunan iki farklı kapta önemli bir keşif yaptı. İlk kutuda bulunan 598 altın paranın 1808 ile 1915 yılları arasında basıldığı belirlendi. Paraların Fransa, Belçika, Osmanlı İmparatorluğu, Rusya ve Avusturya-Macaristan kökenli olduğu tespit edildi.

Bazı Avusturya-Macaristan paralarında ise, 1921 yılında eski Yugoslavya’nın Sırbistan ve Bosna-Hersek bölgelerinde yeniden tedavüle sokulduklarını gösteren “kontramarka”lar bulunuyor. Bu durum, hazineyi I. Dünya Savaşı sonrasında saklanmış olabileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor.

İkinci metal kutu ise, yaklaşık bir metre uzaklıkta keşfedildi. Kutunun içinde 10 bilezik, 16 sigara tabakası, bir tel örgüden yapılmış çanta, bir zincir, bir tarak ve bir pudra kutusu gibi eşyalar bulunuyor. Tüm bu nesnelerin muhtemelen altın alaşımlı sarı metalden yapıldığı düşünülüyor.

Doğu Bohemya Müzesi’nden Vojtěch Brádle, hazineyi incelediklerinde, “Bu hazine, paraların üzerindeki nominal değerlerinden ziyade taşıdıkları metalin kıymetiyle alakalı gibi görünüyor. Değerli bir metal olduğu için muhtemelen gizlenmiş olabilir” diye açıklamada bulundu.

Hazinenin en son işaretlerinin 1921 yılına ait olması ve bulunduğu bölgenin eski bir Çek ve Alman yerleşimleri sınır hattında olması, hazineyi 1938’de Nazilerden kaçanlar tarafından saklanmış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Ancak uzmanlar, hazineyi 1945 yılında, savaş sonrası dönemde Çekya’dan sınır dışı edilen Alman nüfusun saklamış olabileceği ihtimalini de göz ardı etmiyor. 1945 yılında, yaklaşık 3 milyon Alman bu bölgeden sürgün edilmişti.

Miroslav Novák, Doğu Bohemya Müzesi Arkeoloji Bölüm Başkanı, “Bu hazineyi gömenlerin neden gömdükleri konusunda birkaç güçlü ihtimal var: Savaşın başlangıcı, Yahudi ve Çek nüfusunun sürgün edilmesi, ardından Almanların sürülmesi ve hatta parasal reformlar” dedi.

Müze şu anda, paraların ve objelerin üzerindeki ek işaretleri araştırıyor ve hazineyi geçmiş sahiplerine bağlayabilecek herhangi bir arşiv kaydına ulaşmaya çalışıyor.

Related Posts

Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ile açığa alınan 4 polisin, “rüşvet” suçundan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bir heyetin bilirkişi raporu hazırlamasına karar verildi.

Okyanusun gizli devleri! Okyanus sırtlarında yeni keşifler

Yaklaşık 65.000 kilometre uzunluğunda bir ağ oluşturan bu sırtlar, Dünya’nın en uzun dağ zincirini oluşturuyor ve her okyanusun bir parçası olarak küresel bir sistemin parçası. Peki, bu sırtlar nasıl oluşuyor, ne anlama geliyor ve neden bu kadar …

Rusya korkusu! O ülkede kadınlara askerlik zorunlu oldu

Danimarka Parlamentosu’nda 11 Haziran’da kabul edilen yeni yasa ile 1 Temmuz 2025 itibarıyla 18 yaşını dolduran tüm kadınlar, erkeklerle birlikte kura sistemine tabi olacak. “KURA SİSTEMİNE DAHİL EDİLECEK” Ülkede mevcut yasaya göre 18 yaş üstü …

Sosyal medyada parladı, tarlada krize döndü!

Matcha artık sadece bir çay değil; kültürel bir ikon, görsel bir şov ve küresel bir trend. Ancak Japon üreticiler artan taleple başa çıkmakta zorlanıyor. Kıtlık kapıda, fiyatlar yükseliyor, üreticiler baskı altında.

Beşiktaş’taki iki iskele süresiz kapatıldı!

İstanbul Valiliği, 29 Haziran’da yapılması planlanan “Onur Yürüyüşü” öncesi önlemler kapsamında Barbaros Hayrettin Paşa ve Tarihi Beşiktaş iskelelerini ikinci bir duyuruya kadar kapattı.

Tüm dünya Miçotakis’in görüntülerini konuşuyor. Liderler arasında yalnız kaldı

NATO Zirvesi’nde Miçotakis adeta liderler arasında yalnız kaldı. Beklediği ilgiyi göremeyen ve ne yapacağını bilmez hareketlerle davranan Yunan Başbakan’a ülkesinden tepkiler gecikmedi Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in NATO Liderler Zirvesi …