JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon: Gümrük Vergileriyle İlgili Endişe Devam Ediyor
JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, gümrük vergilerinin küresel ekonomileri etkilemeye devam etmesi nedeniyle resesyon olasılığının devam ettiğini belirtti.
Dimon, JPMorgan’ın Paris’teki yıllık Küresel Piyasalar Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Umarım bu durumu atlatabiliriz, ancak şu anda bunu riske atmamalıyız. Eğer bir resesyon gerçekleşirse, ne kadar büyük olacağını veya ne kadar süreceğini şu an için bilemiyorum” şeklinde konuştu.
ABD ve Çin arasındaki gümrük vergisi politikalarının piyasaları sarsmaya devam ettiğine değinen Dimon, bazı müşterilerin bu dalgalanma sebebiyle yatırımlarını geri çektiğini açıkladı. Bu durum karşısında ABD ve Çin, daha uzun vadeli bir anlaşma için çalışırken birbirlerinin ürünlerine uygulanan vergileri geçici olarak düşürmeyi kabul ettiler.
Gerginlikte son dönemde yaşanan gevşemenin umut verici olduğunu vurgulayan Dimon, “Yapılacak en iyi şey, bazı adımlar atmaktır. Dikkat çekici sonuçlar alınabilir” dedi.
Gümrük vergisi kargaşasının ABD’deki yatırımlarda azalma yaşanabileceğine dikkat çeken 69 yaşındaki CEO, “Bu durum kaçınılmaz olabilir. Birçok kişi bu durumdan rahatsız. Birçoğu bize Kentucky burbonu satmadıklarını söylüyor” şeklinde konuştu.
Bu durumun ağır etkilerinin geniş çapta hissedileceğine işaret eden Dimon, “ABD kötü bir yatırım yeri mi? Hayır. Eğer paranızı tek bir ülkeye yatırmak zorunda kalsaydınız, yine Amerika olurdu” diye ekledi.
Barclays: ABD Artık Resesyon Tehlikesiyle Karşı Karşıya Değil
Barclays, ABD ekonomisinin bu yıl içerisinde resesyona girmesini artık beklemediğini ve ABD-Çin ticaret geriliminin azaldığına dair işaretler nedeniyle büyüme tahminlerini yükselttiğini açıkladı.
Geçmişte yüzde -0,3 ve yüzde 1,5 olarak tahmin edilen ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 0,5 ve gelecek yıl yüzde 1,6 oranında büyüyeceğini belirten Barclays, azalan belirsizlik ve iyileşen ekonomik ortamın Euro bölgesi büyüme beklentilerini de artırdığını açıkladı. Daralmayı öngören önceki tahminlerle kıyaslandığında, bu yıl ekonomik büyümenin yatay bir seyir izleyeceği belirtildi.
Barclays, Euro bölgesinde teknik bir resesyon beklentisini sürdürürken, öngörülen daralmanın daha önceki tahminlerden daha hafif olacağını ifade etti.
Barclays’a göre, Euro bölgesindeki büyüme görünümüyle ilgili belirsizlik devam etmekte ve AB ile ABD arasındaki gümrük tarifelerine ilişkin müzakereler ilerleme kaydetmeden teknik düzeyde kalmaktadır.
Gümrük Tarifeleri Yüksek Enflasyon Riskiyle Karşı Karşıya
MainSky Asset Management’tan Eckhard Schulte, ABD faiz oranlarının oldukça kısıtlayıcı olduğunu ve Fed’in potansiyel riskleri göz önünde bulundurarak faiz indirimleri yapması gerektiğini belirtti.
Ticaret savaşlarının yüksek enflasyon risklerine yol açabileceğini ancak bunun geçici bir etki olacağını belirten Schulte, MainSky Asset Management için ABD’de en yüksek resesyon riskinin bu potansiyel politika hatasından kaynaklandığını dile getirdi.
Para piyasaları, eylül ayı için 25 baz puanlık bir faiz indirimi fiyatlamaktadır.
Son dönemdeki verilere göre, ABD üretici fiyat endeksinde yaşanan beklemediğimiz düşüş, Fed’in faiz indirimine yönelik beklentileri artırdı ve doların değer kaybetmesine sebep oldu.
DXY dolar endeksi 100,57 seviyesine geriledi.