Havalar ısındı, KKKA tehlikesi yükselişe geçti

Kene Uyarısı: Prof. Dr. İlhan Çetin’den Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı İçin Önlemler

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak tabiata yayıldığını ve vakaların da artmaya başladığını vurguladı. Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu belirten Çetin, özellikle sıcaklıkların yükselmesiyle doğada kene sayısının artacağını söyledi.

Risk altındaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çetin, arazide bulunan kişilerin eve döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi. Ayrıca, insanların kalabalık olarak bulunduğu piknik ve mesire alanları gibi bölgelerde kenelerin bulunabileceği yerlerde ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Sivas ve çevresinde nisan ayının ortalarından itibaren KKKA vakalarının görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde tedavi gören hastaların olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çetin, mayıs ve ağustos ayları arasında vaka sayılarında ve kene popülasyonunda ciddi artışların olduğunu ifade ederek, temmuz ve ağustosun en yüksek vaka sayılarına sahip aylar olduğunu söyledi.

Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Çetin, “Aşı çalışmaları yaklaşık 7-8 yıldır devam ediyor. Şu anda etkinlik seviyesi çok daha yüksek olan KKKA’ya karşı aşı geliştirme çalışması 2-3 merkezde sürüyor. İlaç geliştirme çalışması da bazı merkezlerde devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çetin, aşı ve ilaç çalışmaları sonucunda hastalığa karşı önlemler alarak riskleri en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, uluslararası konsorsiyumlarla iş birliği yapıldığını ve bu çalışmalardan gurur duyduklarını dile getirdi.

Related Posts

Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ile açığa alınan 4 polisin, “rüşvet” suçundan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bir heyetin bilirkişi raporu hazırlamasına karar verildi.

Okyanusun gizli devleri! Okyanus sırtlarında yeni keşifler

Yaklaşık 65.000 kilometre uzunluğunda bir ağ oluşturan bu sırtlar, Dünya’nın en uzun dağ zincirini oluşturuyor ve her okyanusun bir parçası olarak küresel bir sistemin parçası. Peki, bu sırtlar nasıl oluşuyor, ne anlama geliyor ve neden bu kadar …

Rusya korkusu! O ülkede kadınlara askerlik zorunlu oldu

Danimarka Parlamentosu’nda 11 Haziran’da kabul edilen yeni yasa ile 1 Temmuz 2025 itibarıyla 18 yaşını dolduran tüm kadınlar, erkeklerle birlikte kura sistemine tabi olacak. “KURA SİSTEMİNE DAHİL EDİLECEK” Ülkede mevcut yasaya göre 18 yaş üstü …

Sosyal medyada parladı, tarlada krize döndü!

Matcha artık sadece bir çay değil; kültürel bir ikon, görsel bir şov ve küresel bir trend. Ancak Japon üreticiler artan taleple başa çıkmakta zorlanıyor. Kıtlık kapıda, fiyatlar yükseliyor, üreticiler baskı altında.

Beşiktaş’taki iki iskele süresiz kapatıldı!

İstanbul Valiliği, 29 Haziran’da yapılması planlanan “Onur Yürüyüşü” öncesi önlemler kapsamında Barbaros Hayrettin Paşa ve Tarihi Beşiktaş iskelelerini ikinci bir duyuruya kadar kapattı.

Tüm dünya Miçotakis’in görüntülerini konuşuyor. Liderler arasında yalnız kaldı

NATO Zirvesi’nde Miçotakis adeta liderler arasında yalnız kaldı. Beklediği ilgiyi göremeyen ve ne yapacağını bilmez hareketlerle davranan Yunan Başbakan’a ülkesinden tepkiler gecikmedi Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in NATO Liderler Zirvesi …