Hemen hemen hepimiz kullanıyoruz! Deniz yaşamına etkisi çok fazla

Küresel güneş kremi pazarı hızla büyüyor ve 2028 yılına kadar 13,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak, bu ürünlerin büyük miktarlarda denizlere karıştığı belirtiliyor. Araştırmaya göre, eğer kullanılan güneş kreminin yüzde 50’si yıkanarak denize karışıyorsa, sahilde bin kişinin güneş kremi sürmesiyle 35 kg kimyasal madde okyanusa taşınabiliyor.

Marine Pollution Bulletin dergisinde yayımlanan araştırma, güneş kremleri ve UV filtreleri ile ilgili 110’dan fazla bilimsel yayını inceledi. Bilim insanları, her yıl sadece mercan resiflerine 6 bin  ile 14 bin ton arasında UV filtresinin karıştığını ve bu durumun ekosistemler üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Araştırmanın baş yazarı ve Plymouth Deniz Laboratuvarı’nda doktora araştırmacısı olan Anneliese Hodge, şu ana kadar yapılan çalışmaların yalnızca yüzeysel olduğunu belirtti. “Bu kimyasalların deniz yaşamını nasıl etkilediğini tam anlamıyla bilmiyoruz. Daha da önemlisi, bu bileşenlerin besin zincirinde birikme potansiyelini araştırmalıyız” dedi.

UV filtreleri, yoğun turistik bölgelerden Antarktika gibi uzak noktalara kadar dünya genelinde deniz ortamlarında tespit edildi. Bu maddeler doğrudan yüzme sırasında suya karışabildiği gibi, plaj duşları yoluyla da denizlere taşınabiliyor.

Güneş kremlerinde en yaygın bulunan kimyasal bileşenlerden biri olan benzofenon, kalıcı ve toksik bir madde olarak tanımlanıyor. Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), özellikle benzofenon-3 adlı bileşiğin hormon bozucu bir etkiye sahip olup olmadığını incelemeye aldı.

Araştırmaya göre, güneş kremi kirliliği yalnızca denizlerde değil, tarımda da etkili oluyor. Atık su arıtma tesislerinden geri dönüştürülmüş suyun gübre olarak kullanılması, bu kirleticilerin tarım arazilerine ve oradan da su yollarına ulaşmasına neden olabiliyor.

Mevcut atık su arıtma yöntemleri de UV filtrelerinin toksisitesini azaltmada etkisiz kalıyor. Plymouth Üniversitesi’nde genetik toksikoloji ve ekotoksikoloji profesörü olan Prof. Awadhesh Jha, “Giderek artan miktarlarda ve farklı türlerde güneş kremi bileşeni çevreye karışıyor ve bu kirleticiler birbirleriyle etkileşime giriyor” dedi.

Related Posts

Otomotiv devinin yeni logosunu kimse anlayamadı

Otomotiv dünyasında tanıdık bir isim, radikal bir kimlik değişimine hazırlanıyor. Lüks SUV denildiğinde akla gelen ilk markalardan Range Rover, sade ama tartışmalı bir logo tasarımıyla gündemde.

iPhone 17 Pro Max batarya kapasitesiyle rekor kırabilir

Apple’ın eylül ayında duyuracağı iPhone 17 serisi hakkında yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Söylentilere göre, iPhone 17 Pro Max modeli, daha büyük bir bataryaya sahip olmak için bu yıl daha kalın ve ağır olacak. Bugün ortaya çıkan yeni sızıntılar, bu bataryanın ne kadar büyük olabileceğini gösteriyor.

Güneş enerjisi tehlikede mi? İşin uzmanları anlattı

İspanya’nın Endülüs bölgesinde yapılan son çalışmalar, toz taşınımının enerji üretimini yüzde 80’e varan oranlarda düşürebileceğini gösterdi. Peki, bu soruna karşı neler yapılabilir? İşte tüm detaylar… ENERJİ KAYIPLARI MİLYARLARI BULUYOR İspanya …

7’li Ragbi Milli Takımları Kişinev’de sahne alacak

Moldova’daki 2025 Avrupa Trophy Serisi’nin 2. ayağında Türkiye 7’li Ragbi Kadın ve Erkek Milli Takımları mücadele edecek.

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Milli motosikletçi Deniz Öncü Moto2’de hafta sonu İtalya’da yarışacak

Milli motosikletçi Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın 9. ayağında İtalya’da piste çıkacak. Türkiye Motosiklet Federasyonunun açıklamasına göre Deniz Öncü, 20-22 Haziran tarihlerinde Mugello Pisti’nde podyum mücadelesi verecek.