Hemen hemen hepimiz kullanıyoruz! Deniz yaşamına etkisi çok fazla

Küresel güneş kremi pazarı hızla büyüyor ve 2028 yılına kadar 13,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak, bu ürünlerin büyük miktarlarda denizlere karıştığı belirtiliyor. Araştırmaya göre, eğer kullanılan güneş kreminin yüzde 50’si yıkanarak denize karışıyorsa, sahilde bin kişinin güneş kremi sürmesiyle 35 kg kimyasal madde okyanusa taşınabiliyor.

Marine Pollution Bulletin dergisinde yayımlanan araştırma, güneş kremleri ve UV filtreleri ile ilgili 110’dan fazla bilimsel yayını inceledi. Bilim insanları, her yıl sadece mercan resiflerine 6 bin  ile 14 bin ton arasında UV filtresinin karıştığını ve bu durumun ekosistemler üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Araştırmanın baş yazarı ve Plymouth Deniz Laboratuvarı’nda doktora araştırmacısı olan Anneliese Hodge, şu ana kadar yapılan çalışmaların yalnızca yüzeysel olduğunu belirtti. “Bu kimyasalların deniz yaşamını nasıl etkilediğini tam anlamıyla bilmiyoruz. Daha da önemlisi, bu bileşenlerin besin zincirinde birikme potansiyelini araştırmalıyız” dedi.

UV filtreleri, yoğun turistik bölgelerden Antarktika gibi uzak noktalara kadar dünya genelinde deniz ortamlarında tespit edildi. Bu maddeler doğrudan yüzme sırasında suya karışabildiği gibi, plaj duşları yoluyla da denizlere taşınabiliyor.

Güneş kremlerinde en yaygın bulunan kimyasal bileşenlerden biri olan benzofenon, kalıcı ve toksik bir madde olarak tanımlanıyor. Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), özellikle benzofenon-3 adlı bileşiğin hormon bozucu bir etkiye sahip olup olmadığını incelemeye aldı.

Araştırmaya göre, güneş kremi kirliliği yalnızca denizlerde değil, tarımda da etkili oluyor. Atık su arıtma tesislerinden geri dönüştürülmüş suyun gübre olarak kullanılması, bu kirleticilerin tarım arazilerine ve oradan da su yollarına ulaşmasına neden olabiliyor.

Mevcut atık su arıtma yöntemleri de UV filtrelerinin toksisitesini azaltmada etkisiz kalıyor. Plymouth Üniversitesi’nde genetik toksikoloji ve ekotoksikoloji profesörü olan Prof. Awadhesh Jha, “Giderek artan miktarlarda ve farklı türlerde güneş kremi bileşeni çevreye karışıyor ve bu kirleticiler birbirleriyle etkileşime giriyor” dedi.

Related Posts

ChatGPT’den günde 2,5 milyar istem: Google’a rakip mi oluyor?

OpenAI, ChatGPT’nin günlük 2,5 milyar istem aldığını açıkladı. Bu sayı, yapay zekânın arama motorlarıyla rekabet edebilecek düzeye ulaştığını gösteriyor.

Elon Musk’tan tartışma yaratan Grok hamlesi!

Elon Musk sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla tartışmalı yapay zeka sohbet robotu Grok’un çocuklar için özel bir versiyonu üzerinde çalışıldığını açıkladı. Söz konusu paylaşımda”Baby Grok’u çocuk dostu içeriklere odaklanan bir uygulama …

Otomobil devi 70 bin aracını geri çağırdı

Toyota, bazı modellerinde tespit edilen ekran hatası nedeniyle dünya genelinde on binlerce aracı geri çağırma kararı aldı. Geri çağrılan araçlar arasında Corolla ve Camry hibritler, Kluger Hybrid ve RAV4 Hybrid gibi popüler modeller de yer alıyor.

Huawei’den orta segment telefonlarda pil devrimi

Huawei, bu yıl amiral gemisi modellerinde gösterdiği pil performansını orta segmente taşımaya hazırlanıyor. Çin merkezli teknoloji platformu DigitalChatStation tarafından sızdırılan bilgilere göre, şirket 6480 mAh ile 6600 mAh arasında değişen …

İnsan zekası, ChatGPT’ye karşı satrançta tek parça kaybetmeden yendi

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi satranç oyuncularından biri olarak kabul edilen Magnus Carlsen, yapay zekâ destekli ChatGPT’ye karşı oynadığı çevrimiçi satranç maçında etkileyici bir performans sergileyerek rakibini net bir şekilde mağlup etti. Norveçli büyükusta, sadece 53 hamlede rakibinin tüm piyonlarını kaybetmesine rağmen kendi taşlarını koruyarak satranç tahtasından galip ayrıldı.

FromSoftware, 2026’ya yepyeni bir oyunla giriş yapacak

Japon oyun stüdyosu FromSoftware, oyun dünyasını bir kez daha şaşırtmaya hazırlanıyor. MP1st adlı haber sitesine göre şirket, şu ana kadar duyurulmamış olan yeni bir oyunun geliştirme sürecinde. Kod adı “FMC” olarak geçen proje, firmanın bugüne dek …