İnsanlık tarihi yeniden yazılıyor! 6.000 yıllık iskeletlerden elde edilen sonuçlar bilim insanlarını şoke etti

“`html

Kolombiya’da Keşfedilen 6.000 Yıllık İskeletler, İnsanlık Tarihinin Akışını Yeniden Şekillendiriyor

Arkeologlar, Güney Amerika’nın Kolombiya ülkesinde yapılan kazılarda, 6.000 yıl öncesine ait insan iskeletleri buldu. Bu buluş, insanlık tarihine dair önemli veriler sunabilir.

Başkent Bogota’nın yakınlarında bulunan Checua bölgesinde gerçekleştirilen kazılar sonucunda ortaya çıkan bu kemiklerin, Neolitik çağın başlangıcında yaşamış insanlara ait olduğu belirlendi. Özellikle pişmiş toprak kapların icadından önceki döneme ait olmaları dikkat çekici.

Ancak en ilginç detay, elde edilen DNA örneklerinin günümüz Kolombiyalıları ile uyum göstermemesi. Bu bulgu, bu iskeletlerin günümüzden çok daha eski, ilk gelen Güney Amerikalılar ile bağlantılı olabileceğine işaret ediyor. Genetik analizler, bu eski toplumun tarih boyunca diğer gruplarla kaynaşmadığını düşündürüyor.

PARLAYAN BİR GEÇMİŞ, KAYBOLAN BAĞLANTILAR

Daily Mail’in haberine göre, araştırma sürecinde Bogota Altiplano’da yaşamış 21 bireyin DNA’sı incelendi. Araştırmacılar, bu eski gruba dair 6.000 yıllık genetik bir zaman dilimi oluşturmayı başardı. Elde edilen genetik veriler, Checua’daki ilk insanların günümüz gen havuzundan tamamen silinmiş bir ataya ait izler taşıdığını gösteriyor.

Bu durum, belirli genlerin başka topluluklarla birleşmeden yok olmasına yol açtığını ortaya koyuyor. Alman Senckenberg İnsan Evrimi Merkezi’nde doktora öğrencisi Kim-Louise Krettek, “Bu bulgular, Amerika kıtalarının insan geçmişini anlamak için büyüleyici bilgileri barındırıyor. Kuzey ve Güney Amerika’yı birleştiren bu alan, Mezoamerika, Amazon ve And Dağları gibi kültürel merkezlerin kesişim noktasıydı.” şeklinde açıklama yaptı.

KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM VE HIZLI DEĞİŞİM

Genetik incelemelerde, Checua topluluğu ne Şili ne de Brezilya’daki antik gruplarla akraba bir geçmişe sahipti. Ayrıca, araştırma, Honduras’tan başlayıp Panama’ya kadar uzanan Istmo-Kolombiya bölgesindeki kültürel ve genetik değişimlere ışık tutuyor.

Krettek, “Sonuçlarımız, Checua insanlarının Güney Amerika’da hızlı bir yayılma ve farklılaşmaya uğradığını gösteriyor. Avcı-toplayıcı bir topluluktan türedikleri halde, onların soydan hiç kimseye ulaşamadık. Bu durum, Bogota çevresindeki bölgelerde tam bir nüfus ve kültürel dönüşüm yaşandığını kanıtlıyor.” açıklamasında bulundu.

6000 yıllık iskeletler

GÖÇMENLERİ DİLLERİYLE BİRLİKTE GELDİ

Yaklaşık 2000 yıl önce, Bogota’nın yüksek platolarındaki genetik yapıda köklü bir değişim meydana geldi. Checua kalıntıları arasındaki benzersiz genetik miras silinerek, antik Panamalı toplumlarına ve günümüzde Kosta Rica ile Panama’da yaşayan Chibchan konuşan gruplara benzeyen bir toplulukla yer değiştirdi.

Kolombiya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacı Andrea Casas-Vargas, Altiplano bölgesinde daha sonra hakim olan kültürün, Orta Amerikalı göçmenlerle birlikte geldiğini belirtti. Bu göçmenlerin, günümüzde Kolombiya olarak adlandırılan coğrafyaya çömlekçilik gibi teknolojik yeniliklerle, ayrıca Chibchan dilleriyle birlikte geldiği düşünülüyor. Casas-Vargas, “Bu dil ailesinin birçok dalı hala Orta Amerika’da konuşuluyor.” diyerek ekledi.

Güney Amerika’da, yerli toplulukların genetik izlerinin tamamen kaybolması oldukça nadirdir. Casas-Vargas, “Bugüne kadar, And Dağları ve Güney Amerika’nın güney konisinde yaşayan insanlarda güçlü bir genetik süreklilik izleniyordu.” şeklinde konuştu.

KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMLERİN BELİRSİZLİĞİ

Orta Amerika ile bağlantılı göçmen toplulukların, Bogota’nın yüksek düzlüklerindeki nüfus yapısında önemli değişiklikler yarattığı anlaşılıyor. Bu göçmenler, eski tarım uygulamaları ve seramik gibi kültürel unsurları beraberlerinde getirdi. Göçmenlerin torunları, İspanyollar bölgeye gelene kadar 16. yüzyılda Muisca medeniyetinin temellerini attılar.

İlginçtir ki, bu değişim herhangi bir savaş ya da işgal sonucu gerçekleşmedi. Arkeologlar, bu dönemde şiddet kanıtlarına rastlamadılar. Bunun yerine zamanla göç, kültürel etkileşim ve evlilik yoluyla daha az belirgin bir değişim süreci yaşandığı düşünülmektedir. Sonuçta, Checua halkının genetik mirası önce zayıfladı, ardından tamamen yok oldu.

İskeletlerin Genetik Analizi

DÜNYADAKİ BAĞLANTISIZLIKLAR

Bilim insanları, bu eski toplumların genetik geçmişinin izini sürmek için hem anneden alınan DNA örneklerini hem de daha geniş işaretçileri analiz ettiler. Checua erkeklerinin Amerikan yerlilerinde sıkça rastlanan Q1b1a Y-DNA’ya sahip olduğu ancak genetik profillerinin geri kalanının tamamen izole olduğu belirlendi. Yani bu toplum, sonraki nesillerle hiçbir bağlantı kurmamış.

Kolombiya’nın genetik geçmişi, bu araştırmayla ilk kez daha iyi bir şekilde ortaya konuluyor. Kolombiya’nın batısındaki bölgeler ile Venezuela ve Ekvador’un genetik mirasları üzerinde henüz derinlemesine çalışmalar yapılmadı. Bu bölgeler, kıtanın şekillendirilmesine dair daha fazla ipucu sunabilir.

Bilim insanları, araştırmaların daha başlangıç aşamasında olduğunu vurguluyor. Krettek, “Bu bölgelerden elde edilecek antik DNA örnekleri, Güney Amerika’ya yapılan göçleri ve halkların etkileşimlerini anlamamızda kritik öneme sahip olabilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

“`

Related Posts

Ülke ayağa kalktı: Et yiyen parazit sinek geri döndü

Etobur bir parazit sinek olan “Yeni Dünya vidalı sineği” (Cochliomyia hominivorax), Kuzey ve Orta Amerika’da yeniden yayılmaya başladı. Bu istilanın sığır endüstrisi için ciddi sonuçlar doğurması bekleniyor. Ancak sineğin hedefi yalnızca hayvanlar değil; insanlar ve evcil hayvanlar da risk altında.

Ankara’da cinayet: Evinin önünde silahla öldürüldü

Ankara’nın Mamak ilçesinde 45 yaşındaki Cemil Budak, evinin önünde kimliği belirsiz kişinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Güvenlik alarmı verildi: Ünlü otomobil devi 197 bin aracını geri çağırıyor

ABD’de son dönemde bir dizi geri çağırma açıklayan Ford, bu kez arka koltuk yolcularının güvenliği için yeni bir adım atıyor. Mustang Mach E ve bazı Bronco modelleri, olası bir sıkışma riski nedeniyle geri çağrılacak.

İsrail İran’ın Arak kentindeki nükleer tesisi bombaladı: İşte o anlar

İsrail savaş uçakları, İran’la çatışmaların ilk haftası dolarken, Arak kentindeki nükleer tesisini vurdu. Sosyal medya hesabından vurulma görüntüleri yayınlanırken, “Nükleer tesisin tek amacının ne olduğu biliniyordu. Bunu için yapıldı.” ifadeleri kullanıldı. İran tarafının nasıl bir cevap vereceği beklenirken, Arak nükleer tesisi bölgedeki en önemli enerji merkezlerinden biri olarak bilinmekte. Öte yandan İran’ın, ABD ve batıyla anlaşmazlığının merkez noktasında yine Arak’taki nükleer reaktör yer almakta.

Ölüm hızının en yüksek olduğu iller açıklandı: 3 il de aynı bölgede yer alıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yurtta geçen yıl 489 bin 361 kişinin öldüğünü, ölüm nedenlerinin başında yüzde 36 ile dolaşım sistemi hastalıklarının geldiğini açıkladı. Kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il Kastamonu olurken, ilk 4’te yer alan 3 şehrin Karadeniz Bölgesi’nden çıkması dikkat çekti.

İsrail yasakladı, karar yüksek mahkemeye taşınıyor!

‘Kaliteli Yönetim Hareketi’nden yapılan açıklamada, hükümetin vatandaşların İsrail’den çıkışına ilişkin böyle bir “kapsamlı yasağa” tek başına karar vermesinin uygunsuz olduğu belirtildi. “Kaliteli Yönetim Hareketi’nden hükümete “yasalarla korunan …