İşçiler, düşük ücretlerin yanı sıra bir de sigortasız çalıştırılma ile karşı karşıya kalırken, ‘sahte sigortalılık’ da yaygınlaşıyor: Usulsüzlük ‘yol’ olmuş!

Sosyal Güvenlik Denetimlerinde Kayıt Dışılık Oranı Yüksek Çıktı

Geçtiğimiz yıl yapılan sosyal güvenlik denetimleri ve Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele (KADİM) çalışmaları sonucunda, 19 bin 809 işyerinin kayıt dışı olduğu ve 141 bin 462 kişinin kayıt dışı çalıştırıldığı ortaya çıktı. Ayrıca, “sahte sigortalılık” vakaları da artış gösteriyor. Denetlemeler sonucunda, 124 bin 982 işyerinde sahte sigortalılar tespit edilirken, 94 bin 740 sahte sigortalıya rastlandı.

SGK 2024 Faaliyet Raporu’na göre, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde kayıt dışı istihdam oranı %26.27 olarak belirlendi. Geçen yıl gerçekleştirilen denetimlerde 19 bin 809 iş yerinin kayıt dışı olduğu ve 141 bin 462 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. KADİM servisleri tarafından yapılan denetimlerde toplamda 1.4 milyon evrak incelendi ve 119 bin 828 tescilsiz sigortalıya rastlandı.

94 BİN SAHTE SİGORTALI BELİRLENDİ

Sosyal güvenlik denetmenleri tarafından 124 bin 982 işyeri denetlenirken, 21 bin 634 kişinin kayıt dışı çalıştığı belirlendi. Bu denetimler sonucunda 2 bin 114 işyerinin sahte olduğu ortaya çıktı ve 94 bin 740 sahte sigortalıya rastlandı.

HİLELİ BOŞANMALAR ARTIYOR

Aylık geliri artırmak amacıyla hileli boşanma yolu da tercih ediliyor. Raporlara göre, boşandığı eşiyle birlikte yaşamaya devam eden kişilere yönelik yapılan denetimlerde önerilen maaş kesme sayısı 2 bin 404 olarak kaydedildi.

206 BİN SAHTE SİGORTALIYLA MÜCADELE

2016 yılında başlatılan sahte işyeri ve sigortalılık tespiti projesi kapsamında şimdiye kadar yapılan denetimlerde 2 bin 949 işyerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu sahte işyerlerinde çalışan 206 bin 776 sahte sigortalıya rastlandı ve tahsilatı mümkün olmayan yaklaşık 3 milyar liralık borç ortaya çıktı.

386 İŞYERİNİN 365’İ SAHTE ÇIKTI

İstanbul’da pilot il olarak seçilen İş Yeri Karne Projesi kapsamında 386 işyeri denetlendi ve 365’inin sahte olduğu belirlendi. Bu sahte iş yerleri üzerinden kuruma 43 bin 276 sahte sigortalı bildirildi.

Ülke genelinde sahte olma ihtimali yüksek olan 16 farklı ilde (İstanbul hariç) tescilli 100 işyeri belirlendi ve yapılan denetimler sonucunda 79 işyerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu iş yerleri aracılığıyla kuruma 5 bin 360 sahte sigortalı bildirildi. Devam eden çalışmalarda sahte olma ihtimali yüksek olan 132 işyeri için denetim yapıldı ve 108’inin sahte/kısmi sahte işyeri olduğu belirlendi. Bu iş yerlerinden 13 bin 439 sahte sigortalı bildirildi.

Related Posts

Yabancı çobanlar için çalışma izni başvuruları başladı: Hayvancılık sektöründe yeni dönem!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre, Türkiye’de hayvancılık sektörünün gelişmesi ve yerli üretimin devamlılığı için ihtiyacın yerli iş gücüyle karşılanamadığı durumlarda, deneyimli yabancı …

Zam öncesi bankalar yarışa geçti: 15 bin liralık maaşa 25 bin lira promosyon

Geçim sıkıntısı günden güne ağırlaşan milyonlarca emekli, maaşına ek gelir arayışına geçti. Maaşlarına katkı sağlamak isteyen emekliler bankaların sunduğu promosyon tekliflerine yöneldi.

Bakan Şimşek enflasyonda yine geleceği işaret etti: ‘2026’da fiyatlar çok daha yavaş artacak’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının işleyişine ve enflasyon sürecine dair açıklamalarda bulundu. İç ve dış şoklara karşı uygulanan politikaların sürdüğünü belirtti. Enflasyon rezerv ve finansman konularında son durumu paylaştı.

Dolar, euro karşısında 7 haftanın en düşük seviyesinde

Dolar, tahminlerin altında kalan ABD enflasyon verilerinin ardından bir önceki günkü düşüşünü genişleterek döviz sepeti ve euro karşısında yedi haftanın en düşük seviyesine geriledi. Rakamlar, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme ihtimalini …

İnşaat maliyetinde 3 ayın yüksek seviyesi

İnşaat maliyet endeksi, Nisan 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,67, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 22,69 oranında yükseldi.

Bakan Şimşek’ten flaş KKM açıklaması! Sona mı eriyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV’de ekonomideki gelişmelere dair değerlendirme yaptı. Bakan Şimşek, tartışmalara neden olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına dair dikkat çeken bir açıklama yaptı. Şimşek, “Kur korumalı mevduat …