Milyonlarca emeklinin 4 aylık zam oranı belli oldu. Enflasyon açıklandı







TÜİK Nisan Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı

TÜİK Nisan Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Aylık enflasyon yüzde 3,00 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 37,86 seviyesine ulaştı. Bu veriler, milyonlarca emekli ve memurun maaş zammı hesaplamalarında önemli bir rol oynuyor.

Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayan 4 aylık dönemde kümülatif enflasyon yüzde 13,36 olarak hesaplandı. Bu oran, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için zaten garanti altına alınan zam oranını ifade ediyor.

Emekli Maaş Zam Oranı

Mayıs ve Haziran Verileri Belirleyici Olacak

Emekli maaş zamlarının netleşmesi için Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması gerekiyor. Bu veriler, 2025’in ilk 6 ayı için geçerli olacak zam oranını belirleyecek. Küresel enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve iç piyasada talep artışının enflasyon üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor. Eğer enflasyon mevcut seyrini sürdürürse, emekli maaşlarında daha yüksek bir zam oranı bekleniyor.

Özel Hesaplama

Memur ve memur emeklileri için maaş zammı hesaplaması farklı bir şekilde gerçekleşiyor. 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 toplu sözleşme zammı bekleniyor. Ancak, enflasyon bu oranları aşarsa, aradaki fark memur maaşlarına yansıtılacak. Şu anki 4 aylık verilere göre, memur ve memur emeklilerine yüzde 12,29’luk bir zam garanti altına alındı. Kalan iki ayın enflasyon oranları, bu zammın artıp artmayacağını belirleyecek.

Memur Maaş Zam Oranı
Ekonomiye Etkileri

Yüksek enflasyon, sadece maaş zamlarını değil genel ekonomik dengeleri de etkiliyor. Alım gücünün korunması amacıyla yapılan zamlar, aynı zamanda piyasada fiyat artışlarına neden olabilir. Ekonomi uzmanları, hükümetin enflasyonu kontrol altında tutmak için ek önlemler alabileceğini belirtiyor. Özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki artış, vatandaşların bütçesini zorluyor.

Emekliler Tepkili

Emekli dernekleri, şimdilik yüzde 13,36 olarak belirlenen zam oranının yetersiz olduğunu savunuyor. Artan yaşam maliyeti karşısında emeklilerin geçim sıkıntısı çektiğini belirten temsilciler, ek iyileştirmeler talep ediyor. Hükümet tarafından ise zam oranlarının adil bir şekilde belirlendiği vurgulanıyor.

Emekli Maaş Zam Oranı
Gözler Gelecek 2 Ayda

Milyonlarca vatandaş, Temmuz 2025’te uygulanacak maaş zamlarının netleşmesini bekliyor. Mayıs ve Haziran verileri, hem emekliler hem de memurlar için belirleyici olacak. TÜİK’in önümüzdeki aylarda açıklayacağı rakamlar, ekonomik beklentileri şekillendirecek.


Related Posts

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.

Motorin zammı tabelaya yansıdı: Fiyatlar cep yaktı

Temmuz ayının başında Yİ-ÜFE oranına bağlı olarak yapılan ÖTV artışı sonrası akaryakıt fiyatları sert şekilde yükseldi. Motorinin litre fiyatına 1 lira 20 kuruş zam yapıldı. Peki 9 Temmuz 2025 benzin, motorin (mazot) fiyatları ne kadar, Benzinin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı kaç TL? Motorine ne kadar zam geldi? İşte 9 Temmuz 2025 güncel akaryakıt fiyat listesi…

Borsa günü düşüşle tamamladı (8 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 109,48 puan azaldı, toplam işlem hacmi 99,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,49, holding endeksi yüzde 0,20 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,97 ile bilişim, en …

2025 sonuna kadar iflas riskleri artacak

Yüksek faiz oranları, üretim firmaları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak ve 2025 sonuna kadar iflas risklerini artıracak.” Yine rapora göre “işletme temerrüt riski” açısından inşaat, enerji ve tekstil-hazırgiyim öne çıkıyor. Bu sektörler “çok yüksek risk“ kategorisinde.