MÜSİAD’ın konut raporunda kritik yatırım uyarısı

MÜSİAD Raporunda Türkiye’nin Konut İhtiyacına İlişkin Kritik Uyarı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından hazırlanan “İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Raporu”na göre, Türkiye’nin konut ihtiyacı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Raporda her yıl 800 bin ile 1 milyon arasında yeni konut üretimi gerektiği vurgulanıyor. MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Cemil Yüksekdağ, 2025 yılında 1.5 milyon konut satışı beklediklerini belirtirken, ülke genelindeki konut ihtiyacının artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Raporda, son yıllarda inşaat maliyetlerindeki artış, azalan arsa stokları ve sektördeki daralma sebebiyle konut üretiminde azalma yaşandığı belirtiliyor. Son 5 yılda yeni konut üretiminde alınan inşaat ruhsatı sayılarının 400-500 bin adede kadar gerilediği de raporun önemli tespitleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin Ev Sahipliği Oranı Diğer Ülkelerin Gerisinde

Raporda, Türkiye’deki ev sahipliği oranının Çin, Rusya ve Avrupa ülkelerine kıyasla geride olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nde konut sahipliği oranının yüzde 69,1 olduğu bir ortamda Türkiye’de bu oranın yüzde 56,2 olarak ölçüldüğü raporda yer alıyor.

İstanbul’dan Tersine Göç Devlet Politikası Olmalı

Türkiye’deki konut ihtiyacını artıran faktörler incelendiğinde nüfus artışı, kentleşme, göç hareketleri ve ekonomik sorunlar ön plana çıkıyor. Depremlerin etkilediği Kahramanmaraş gibi bölgelerdeki kitlesel göçlerin ve ani konut taleplerinin sorunu büyüttüğü raporda mevcut konut stokunun yaşlanmasının da etkili olduğu dile getiriliyor.

Raporda, İstanbul’da konut stokunun yetersizliğinin konuta erişimi ve uygun kira koşullarını zorlaştırdığına vurgu yapılıyor. Bu durumun özellikle büyük metropollerde yaşayanların kiraya ulaşımını güçleştirdiği ön plana çıkarken, deprem riski altında olan ve birçok göçmeni barındıran İstanbul’un çekiciliğini yitirerek Anadolu’nun cazibe merkezi haline gelmesinin devlet politikasının bir gerekliliği olduğu belirtiliyor.

Related Posts

AB ülkelerine otomotiv ihracatı yüzde 22 arttı

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine otomotiv ihracatını yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artırdı.

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.

Motorin zammı tabelaya yansıdı: Fiyatlar cep yaktı

Temmuz ayının başında Yİ-ÜFE oranına bağlı olarak yapılan ÖTV artışı sonrası akaryakıt fiyatları sert şekilde yükseldi. Motorinin litre fiyatına 1 lira 20 kuruş zam yapıldı. Peki 9 Temmuz 2025 benzin, motorin (mazot) fiyatları ne kadar, Benzinin litre fiyatı ve motorin litre fiyatı kaç TL? Motorine ne kadar zam geldi? İşte 9 Temmuz 2025 güncel akaryakıt fiyat listesi…

Borsa günü düşüşle tamamladı (8 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 109,48 puan azaldı, toplam işlem hacmi 99,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,49, holding endeksi yüzde 0,20 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,97 ile bilişim, en …