Prof. Dr. Naci Görür: 6 Şubat depremleri, 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yenişehir ilçesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde Deprem Dirençli Kentler’ konulu panel düzenlendi. Panele, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Eş Başkanı Doğan Hatun, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Görür, söyleşide, seyyahlar gibi il il dolaşarak depremi anlatmaya çalıştığını söyledi.

Depreme karşı farkındalık yaratmak ve insanların bilgilenmesi için çalıştığını aktaran Görür, Diyarbakır’a doğru mesajı vermek için geldiğini ifade etti.

Depremin olacağının ve nereyi nasıl etkileyeceğinin bilindiğini belirten Görür, “Bunu önceden söylemek mümkün. Tarih, saat ve dakika söyleyemiyorsun ama nereyi ve nasıl etki ile vuracağını bugünkü bilim ve teknoloji söylüyor. Bizim işimiz bu. Onun için ülkemize sahip çıkalım. İnsanımız ölmesin. Bu bilinç ve kültürü edinmemizin zamanı.” diye konuştu.

“DİYARBAKIR’I VURACAK OLAN BİTLİS-ZAGROS FAYI HATTINDAKİ DEPREMDİR”

Doğu Anadolu Fayı’nın Diyarbakır için asıl tehlike arz eden fay olmadığını aktaran Görür, fayın Elazığ, Bingöl, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’dan geçtiğini bildirdi.

Görür, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır için tehlikeli olan Bitlis-Zagros Fay Hattı’dır. Bu fay, ters fay. Deprem ürettiği zaman Diyarbakır’a daha yakın. Dolayısıyla o harekete geçtiği zaman asıl büyük felaket o zaman olacak. Ne zaman harekete geçer diye sormayın. Çünkü bilmiyorum. Geçer mi kesin geçer. Ama ne zaman geçeceğini bilmiyorum. Diyarbakır’ı deprem dirençli yapmazsanız harekete geçince kesin zarar verir.” dedi.

6 Şubat’ta yaşanan depremnlerin büyüklüğüne dikkat çeken Görür, “Tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk bir enerji üretti. 5 milyon ton dinamiti patlatırsanız açığa çıkan enerjiyi düşünün. Yüzlerce atom bombası gibi. Deprem olduğu zaman bu sistemler çok büyük enerji üretiyor.” ifadelerini kullandı.

“AYNI YERDE, AYNI BÜYÜKLÜKTE DEPREM BİR DAHA OLUR”

Bir yerde deprem olduktan sonra belirli bir zaman sonra aynı yerde ve büyüklükte depremin bir daha olabileceğine değinen Görür, “Dolayısıyla Diyarbakır’da deprem olacak, kentin içinde, göbeğinde tam olmayacak ama 50-150 kilometre arasında kuzeyde olacak. Kentte küçük boyutta faylar var. Bu faylar harekete geçerse deprem olur.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Samsun’da kahvehanede demir sopalı saldırı

Samsun’un Canik ilçesinde bir kahvehanede çıkan tartışma, şiddet olayına dönüştü. Demir sopalarla darbedilen 23 yaşındaki K.G’nin şikâyeti üzerine gözaltına alınan 3 şüpheliden biri tutuklandı.

TİKA Şam’da siber güvenlik eğitimi gerçekleştirdi

TİKA ve MAPS işbirliğiyle Şam Üniversitesi’nde 60 akademisyenin katıldığı temel siber güvenlik eğitimini tamamlayan öğrencilere mezuniyet belgeleri takdim edildi. TİKA Şam Koordinatörü Bilal Özdan, “Amacımız kendi tecrübemizi aktarmak, Türkiye’nin yazılım ve donanım alanındaki çözümlerini paylaşmak.” ifadelerini kullandı.

Son Dakika! SÖZCÜ TV 10 gün karartılıyor! SÖZCÜ susarsa Türkiye susar

Son dakika… SÖZCÜ TV 10 gün ekran karartma cezası aldı. SÖZCÜ TV hakkında RTÜK tarafından verilen daha önce verilen 10 günlük ekran karartma cezasının yürütme durdurma kararı da durduruldu. SÖZCÜ TV 10 gün karartılıyor

Merz, Trump’la anlaşma yapmak için sabırsızlanıyor

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Avrupa Birliği’nin ABD ile yaşadığı ticaret gerilimini sona erdirmesi çağrısında bulundu. Otomotiv ve çelik gibi hayati sektörlerin yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalabileceğini belirten Merz, Avrupa’nın kendi savunma kapasitesini de artırması gerektiğini söyledi.

Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ile açığa alınan 4 polisin, “rüşvet” suçundan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bir heyetin bilirkişi raporu hazırlamasına karar verildi.

Okyanusun gizli devleri! Okyanus sırtlarında yeni keşifler

Yaklaşık 65.000 kilometre uzunluğunda bir ağ oluşturan bu sırtlar, Dünya’nın en uzun dağ zincirini oluşturuyor ve her okyanusun bir parçası olarak küresel bir sistemin parçası. Peki, bu sırtlar nasıl oluşuyor, ne anlama geliyor ve neden bu kadar …