Tarım öldü, mirası gıda enflasyonu

Belce ÖRÜ

Enflasyon hedefleri sürekli güncellenirken vatandaşın mutfağı da yangın yerine döndü. Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporu sunumunda gıda enflasyonundan dem vurdu.

Sunumda şu ifadelere yer verildi: “İşlenmemiş gıda grubu fiyatlarının seyri enflasyon tahminleri üzerinde risk oluşturmaktadır. Geçici arz koşullarına duyarlı olan taze meyve ve sebze grubu yılın son çeyreğinde güçlü bir artış göstererek tüketici enflasyonunda daha olumlu bir görünümü engelleyen ana unsur olmuştur.” Ocak ayı yüzde 5.19 oranında artan gıda fiyatları, işlenmemiş gıda ve sebze-meyve ürünleri öncülüğünde son 3 aydır olduğu gibi ocak ayında enflasyonunun da temel belirleyicilerinden biri haline geldi. TCMB gıda enflasyonunu iklim değişikliği ve mevsimsel etkiler gibi nedenlere bağlarken temel sebep yanlış ekonomi politikaları ve plansız üretim nedeniyle kurban edilen tarım sektörü.

İSTİHDAM DÜŞTÜ

Girdi maliyetleri artan, teşviklerden yeteri kadar faydalanamayan ve emeğinin karşılığını mahsulden alamayan çiftçiler zaman içinde tarımsal istihdamdan çekilirken tarlalarını da elden çıkardı. Bu da tarımda arz sorununun oluşmasına ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında 5 milyon 180 bin kişi tarımsal istihdamdayken, 2023’te bu sayı 4 milyon 695 bin kişiye düştü. İktidar, ‘Tarımda çalıştıracak işçi bulamıyoruz’ diyerek Afgan ve Suriyeli mültecileri desteklerken yumurta kapıya dayanınca ulusal istihdam eylem planını devreye soktu. Ulusal İstihdam Stratejisi 2025 raporuna göre 2014 yılında yüzde 20.3 olan tarımsal istihdam oranı 2023’te yüzde 14.8’e geriledi.

TCMB gıda tahminlerini de güncelledi

Gıda fiyatları enflasyonuna ilişkin varsayımın güncellenmiş hali 2024 ve 2025 yılları için sırasıyla yüzde 41.8 ve yüzde 22.5 seviyesindeydi. Son raporda 2025 yılına ilişkin gıda fiyatları varsayımı işlenmemiş gıda ürünleri kaynaklı olarak yüzde 24.5’e güncellendi, 2026 yılı için ise yüzde 13.5 olarak belirlendi. TCMB’nin yayınladığı yılın ilk enflasyon raporunda gıda grubu yıllık enflasyonu 2024 yılını yüzde 43.6 ile bir önceki rapor varsayımlarının üzerinde tamamladı.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan en düşük emekli aylığına ilişkin açıklama

Bakan Işıkhan, en düşük emekli aylığıyla ilgili 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verilerinin ardından konu ile ilgili rakamın kısa süre sonra Meclis’e sunulacağını açıkladı.

Yılın ilk yarısında en çok kazandıran yatırım araçları açıklandı: Euro, dolar, altın, borsa…

Yılın ilk yarısında en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Altın, döviz ve mevduat piyasasında dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Küresel ekonomik koşullar yatırımcı tercihlerini doğrudan etkiledi.

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.

Brent petrolün varili 66,56 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 66,56 dolardan işlem görüyor

Borsa İstanbul güne artıda başladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,10 yükselişle 9.310,07 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,25 değer kaybederek 9.301,05 puandan tamamladı. EN ÇOK KAZANDIRAN VE …

Trump’ın kararsızlığı Türkiye piyasalarını sarsıyor

ABD Başkanı Trump’ın Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirileri Türkiye piyasalarını da sarsıyor. Özellikle Powell’ı görevden alacağına yönelik sözleri ve yerine atayacağı isimlerin bile belli olduğunu açıklaması küresel piyasaları karıştırırken dolar son 3 yılın en düşük seviyesini gördü; altında sert düşüşler yaşandı. İşte hem küresel hem de yurtiçi piyasaları karıştıran Trump’ın Powell’a yönelik eleştirileri ve yaşanan gelişmeler…