Trump’tan Tartışmalı Göç Planı

“`html

Trump’tan Tartışmalı Plan: Gazze’deki Filistinlilerin Yerleştirilmesi Önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin yaşam alanlarının kalmadığını belirterek, bu bireylerin Ürdün ve Mısır’a yerleştirilmesini önerdi. Ancak her iki ülke de bu plana kesin bir karşı duruş sergiliyor. Trump, planının hayata geçirilebileceğini düşünüyor ve Pazartesi günü gerçekleştirdiği açıklamada, Mısır ve Ürdün’ün Gazze’deki insanları kabul edeceklerine dair ümidini dile getirdi. Gazze’nin uzun zamandır bir “cehennem” olduğunu vurgulayan Trump, Gazzelilerin huzur dolu bir ortamda yaşamalarını istediğini açıkladı. Ancak, Donald Trump’ın bu kişilerin geçici mi yoksa kalıcı mı olarak yer değiştirmelerini istediğine dair bir bilgi vermedi.

Böylesine büyük bir kitlesel göçün uluslararası hukuk açısından sakıncalı ve ciddi siyasi sorunlara yol açabileceği gerçeğine rağmen, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin açık karşı duruşlarına rağmen Trump, önerisini geçerli buluyor.

Trump, Es-Sisi ile telefon görüşmesi yaptığını öne sürerek, “Bir kısmını almak isterdim (…) Biz onlara çok destek verdik ve inanıyorum ki o da bize yardımcı olacaktır” şeklinde ifadeler kullandı. Ancak Mısır Cumhurbaşkanlığı ofisi, Trump ile Es-Sisi arasında böyle bir görüşme gerçekleşmediğini belirtti.

Gazze’deki insanları komşu ülkelere yerleştirme fikri, uluslararası toplumda geniş yankı buldu. Avrupa Birliği, Mısır ve Ürdün gibi birçok ülke bu öneriye karşı olduklarını açıkça ifade etti. Mısır Dışişleri Bakanlığı, “Mısır, Filistin halkının kendi topraklarındaki varlığını desteklemektedir” açıklamasında bulunarak, işgal ve zorla göç ettirme girişimlerine karşı çıkıldığı vurgulandı.

Ürdün’ün Karşıt Tutumu

Ürdün’ün resmi yayın organı olan Jordan Times, Trump’ın önerisinin ülkenin Filistinlilere alternatif bir yuva olamayacağı yönündeki tutumunun net olduğunu açıkladı. Basın açıklamasında, “Ürdün, Filistin davasını yok etmeye yönelik her türlü girişimine karşı çıkmaktadır” ifadesine yer verildi.

Berlinde faaliyet gösteren Bilim ve Politika Vakfı’ndan (SWP) Siyaset Bilimci Stephan Roll, Mısır’ın Trump’ın planına karşı çıkmasının sebeplerinin arasında Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkını desteklemeleri olduğunu söyledi. Roll, “Mısırlılar için bu iç siyaset açısından hassas bir durum. Hükümet, böyle bir plan için Mısır topraklarını vermek istemiyor” dedi.

Tehditler ve Belirsizlikler

Edmund Ratka, Ürdün Kraliyet ailesinin de benzer kaygılar taşımakta olduğunu belirtiyor. Ratka, Ürdün halkının büyük bir kısmının, Trump’ın planına sert muhalefet ettiğini, bu durumun halk arasında büyük bir rahatsızlık yaratabileceğini vurguladı.

SWP’den Stephan Roll, Trump’ın önerisinin Mısır’da güvenlik kaygıları doğurduğunu belirtti. Gazze ve İsrail’e sınır olan Sina Yarımadası’ndaki güvenlik sorunlarının, büyük sığınmacı kamplarının kurulması durumunda yeniden gündeme geleceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra, olası saldırıların İsrail ile savaş riskini artırabileceği uyarısı yapılıyor.

Ratka, geçmiş deneyimlere dayanarak, Ürdün’deki halkın Filistinlilerin yalnızca geçici olarak yer değiştireceklerine inanmadığını da ekliyor. Ürdün devleti, “Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılması” fikrini her zaman bir tabu olarak görmüştür. Bu konu, hem halk içinde hem de uluslararası planda zayıflık olarak algılanma endişesini barındırıyor.

Sonuç Değerlendirmeleri

Mısır’ın güvenlik kaygıları doğrultusunda, Gazze’nin yeniden inşasının ekonomik getirisi üzerindeki dikkati sürdürmeye çalıştığı belirtiliyor. Bu çerçevede, Kahire’nin Trump’ı etkilemeye ve planının uygulanmasından vazgeçirmeye çalışması bekleniyor.

Trump’ın önerisinin eleştirilerine rağmen, “Gazze Şeridi büyük yıkımlara uğramış durumda ve buranın yeniden inşası uzun zaman alacak. Bu süreçte Filistinli insanları nerede yaşayacaklar?” şeklindeki sorular, yanıt beklemekte.

DW Türkçe’ye VPN ile erişim hakkında bilgi alın.

“`

Related Posts

Ülke ayağa kalktı: Et yiyen parazit sinek geri döndü

Etobur bir parazit sinek olan “Yeni Dünya vidalı sineği” (Cochliomyia hominivorax), Kuzey ve Orta Amerika’da yeniden yayılmaya başladı. Bu istilanın sığır endüstrisi için ciddi sonuçlar doğurması bekleniyor. Ancak sineğin hedefi yalnızca hayvanlar değil; insanlar ve evcil hayvanlar da risk altında.

Ankara’da cinayet: Evinin önünde silahla öldürüldü

Ankara’nın Mamak ilçesinde 45 yaşındaki Cemil Budak, evinin önünde kimliği belirsiz kişinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Güvenlik alarmı verildi: Ünlü otomobil devi 197 bin aracını geri çağırıyor

ABD’de son dönemde bir dizi geri çağırma açıklayan Ford, bu kez arka koltuk yolcularının güvenliği için yeni bir adım atıyor. Mustang Mach E ve bazı Bronco modelleri, olası bir sıkışma riski nedeniyle geri çağrılacak.

İsrail İran’ın Arak kentindeki nükleer tesisi bombaladı: İşte o anlar

İsrail savaş uçakları, İran’la çatışmaların ilk haftası dolarken, Arak kentindeki nükleer tesisini vurdu. Sosyal medya hesabından vurulma görüntüleri yayınlanırken, “Nükleer tesisin tek amacının ne olduğu biliniyordu. Bunu için yapıldı.” ifadeleri kullanıldı. İran tarafının nasıl bir cevap vereceği beklenirken, Arak nükleer tesisi bölgedeki en önemli enerji merkezlerinden biri olarak bilinmekte. Öte yandan İran’ın, ABD ve batıyla anlaşmazlığının merkez noktasında yine Arak’taki nükleer reaktör yer almakta.

Ölüm hızının en yüksek olduğu iller açıklandı: 3 il de aynı bölgede yer alıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yurtta geçen yıl 489 bin 361 kişinin öldüğünü, ölüm nedenlerinin başında yüzde 36 ile dolaşım sistemi hastalıklarının geldiğini açıkladı. Kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il Kastamonu olurken, ilk 4’te yer alan 3 şehrin Karadeniz Bölgesi’nden çıkması dikkat çekti.

İsrail yasakladı, karar yüksek mahkemeye taşınıyor!

‘Kaliteli Yönetim Hareketi’nden yapılan açıklamada, hükümetin vatandaşların İsrail’den çıkışına ilişkin böyle bir “kapsamlı yasağa” tek başına karar vermesinin uygunsuz olduğu belirtildi. “Kaliteli Yönetim Hareketi’nden hükümete “yasalarla korunan …