YÖK’ten Bilim İletişimi Ofisi Kuruldu

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Bilim İletişimi Ofisi’ni, Yükseköğretim Kurulu bünyesinde kurarak üniversitelerimizde üretilen bilimi, yüksek ve güçlü bir sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin bilimsel gelişimini desteklemek ve Türk bilim insanlarını küresel ölçekte daha görünür hale getirmek amacıyla YÖK bünyesinde ‘Bilim İletişimi Ofisi’ kuruldu. Bu kapsamda, YÖK Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması’ programına, YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK üyesi Naci Gündoğan ve çok sayıda davetli katıldı. Özvar, Bilim İletişimi Ofisi’nin amacına ilişkin, “Bilim İletişimi Ofisi’ni, Yükseköğretim Kurulu bünyesinde kurarak üniversitelerimizde üretilen bilimi, yüksek ve güçlü bir sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz. Bilim iletişimi ile sınırlarını dünyanın her bir yanındaki Türk bilim insanlarının akademik çalışmalarıyla oluşturacağı Bilim Vatan’ı inşa etmeyi amaçlıyoruz. Bilim insanlarımızın aralarındaki bağları güçlendirmeyi ve bu bağdan büyük bir güç birliği oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

‘BİLGİNİN DAHA ERİŞİLEBİLİR HALE GELMESİNE KATKI SAĞLAYACAK’

Bilim İletişimi Ofisi aracılığıyla Türkiye’deki bilim insanlarının uluslararası platformlarda daha fazla söz sahibi olabileceğini söyleyen Özvar, “Yükseköğretim Kurulu bünyesinde kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Bilim İletişimi Ofisi’nin temel hedefi, üniversitelerimizin yürüttüğü bilim iletişimi faaliyetlerini desteklemek ve bilim insanlarımızın araştırmalarını daha geniş kitlelere ulaştırmalarına yardımcı olmaktır. Bilim İletişimi Ofisi, bilim insanları ile medya profesyonelleri, politika yapıcılar ve toplum arasındaki etkileşimi artırarak, bilginin daha erişilebilir ve anlaşılır hale gelmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

‘ORTAK PROJELER GELİŞTİRECEĞİZ’

Sesini duyuramayan bilim insanlarına kürsü kurup onların sesi olduklarını kaydeden Özvar, “Biz bilimi dünyanın iyiliği için yapan herkese kapılarımızı hep açtık, açık tutmaya da devam edeceğiz. Uluslararası bilim iletişimi ağları kurarak, bilim insanlarımızın dünya çapında daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlayacağız. Başta Türk dünyası ve gönül coğrafyamız olmak üzere tüm dünyada üniversitelerle ve araştırma merkezleriyle ortak projeler geliştirerek, küresel ölçekte bilgi paylaşımını artıracağız” ifadelerini kullandı.

‘TÜRK BİLİM İNSANLARI BİRLİKTE ÇALIŞACAK’

Bilim İletişimi Ofisi bünyesinde yeni projeler geliştirildiğini söyleyen Özvar, “Bunlardan ilki Türkiye’deki ve dünyadaki Türk bilim insanlarını bir araya getirecek bir platformdur. Türk bilim insanlarının envanterinin yer alacağı, adına ‘Bilim Vatan’ dediğimiz bu büyük iş birliği ile dünyadaki Türk bilim insanları güç birliği yapma ve birlikte çalışma imkanı bulacaklar. Dünyanın dört bir köşesinde eğitimlerini sürdüren doktora öğrencilerimizi de dahil edeceğimiz bu platform sayesinde, genç araştırmacılar kıdemli bilim insanlarıyla doğrudan iletişim kurarak akademik mentörlük ve rehberlik alabileceklerdir. Böylece, Türkiye’nin bilimsel ekosistemi daha güçlü, sürdürülebilir ve küresel ölçekte daha etkili bir hale gelecektir” dedi.

Haber-Kamera: Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL-Ali Oğulcan ARSLAN/ANKARA,

Related Posts

Ülke ayağa kalktı: Et yiyen parazit sinek geri döndü

Etobur bir parazit sinek olan “Yeni Dünya vidalı sineği” (Cochliomyia hominivorax), Kuzey ve Orta Amerika’da yeniden yayılmaya başladı. Bu istilanın sığır endüstrisi için ciddi sonuçlar doğurması bekleniyor. Ancak sineğin hedefi yalnızca hayvanlar değil; insanlar ve evcil hayvanlar da risk altında.

Ankara’da cinayet: Evinin önünde silahla öldürüldü

Ankara’nın Mamak ilçesinde 45 yaşındaki Cemil Budak, evinin önünde kimliği belirsiz kişinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Güvenlik alarmı verildi: Ünlü otomobil devi 197 bin aracını geri çağırıyor

ABD’de son dönemde bir dizi geri çağırma açıklayan Ford, bu kez arka koltuk yolcularının güvenliği için yeni bir adım atıyor. Mustang Mach E ve bazı Bronco modelleri, olası bir sıkışma riski nedeniyle geri çağrılacak.

İsrail İran’ın Arak kentindeki nükleer tesisi bombaladı: İşte o anlar

İsrail savaş uçakları, İran’la çatışmaların ilk haftası dolarken, Arak kentindeki nükleer tesisini vurdu. Sosyal medya hesabından vurulma görüntüleri yayınlanırken, “Nükleer tesisin tek amacının ne olduğu biliniyordu. Bunu için yapıldı.” ifadeleri kullanıldı. İran tarafının nasıl bir cevap vereceği beklenirken, Arak nükleer tesisi bölgedeki en önemli enerji merkezlerinden biri olarak bilinmekte. Öte yandan İran’ın, ABD ve batıyla anlaşmazlığının merkez noktasında yine Arak’taki nükleer reaktör yer almakta.

Ölüm hızının en yüksek olduğu iller açıklandı: 3 il de aynı bölgede yer alıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yurtta geçen yıl 489 bin 361 kişinin öldüğünü, ölüm nedenlerinin başında yüzde 36 ile dolaşım sistemi hastalıklarının geldiğini açıkladı. Kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il Kastamonu olurken, ilk 4’te yer alan 3 şehrin Karadeniz Bölgesi’nden çıkması dikkat çekti.

İsrail yasakladı, karar yüksek mahkemeye taşınıyor!

‘Kaliteli Yönetim Hareketi’nden yapılan açıklamada, hükümetin vatandaşların İsrail’den çıkışına ilişkin böyle bir “kapsamlı yasağa” tek başına karar vermesinin uygunsuz olduğu belirtildi. “Kaliteli Yönetim Hareketi’nden hükümete “yasalarla korunan …