Trump’tan Tartışmalı Göç Planı

“`html

Trump’tan Tartışmalı Plan: Gazze’deki Filistinlilerin Yerleştirilmesi Önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin yaşam alanlarının kalmadığını belirterek, bu bireylerin Ürdün ve Mısır’a yerleştirilmesini önerdi. Ancak her iki ülke de bu plana kesin bir karşı duruş sergiliyor. Trump, planının hayata geçirilebileceğini düşünüyor ve Pazartesi günü gerçekleştirdiği açıklamada, Mısır ve Ürdün’ün Gazze’deki insanları kabul edeceklerine dair ümidini dile getirdi. Gazze’nin uzun zamandır bir “cehennem” olduğunu vurgulayan Trump, Gazzelilerin huzur dolu bir ortamda yaşamalarını istediğini açıkladı. Ancak, Donald Trump’ın bu kişilerin geçici mi yoksa kalıcı mı olarak yer değiştirmelerini istediğine dair bir bilgi vermedi.

Böylesine büyük bir kitlesel göçün uluslararası hukuk açısından sakıncalı ve ciddi siyasi sorunlara yol açabileceği gerçeğine rağmen, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin açık karşı duruşlarına rağmen Trump, önerisini geçerli buluyor.

Trump, Es-Sisi ile telefon görüşmesi yaptığını öne sürerek, “Bir kısmını almak isterdim (…) Biz onlara çok destek verdik ve inanıyorum ki o da bize yardımcı olacaktır” şeklinde ifadeler kullandı. Ancak Mısır Cumhurbaşkanlığı ofisi, Trump ile Es-Sisi arasında böyle bir görüşme gerçekleşmediğini belirtti.

Gazze’deki insanları komşu ülkelere yerleştirme fikri, uluslararası toplumda geniş yankı buldu. Avrupa Birliği, Mısır ve Ürdün gibi birçok ülke bu öneriye karşı olduklarını açıkça ifade etti. Mısır Dışişleri Bakanlığı, “Mısır, Filistin halkının kendi topraklarındaki varlığını desteklemektedir” açıklamasında bulunarak, işgal ve zorla göç ettirme girişimlerine karşı çıkıldığı vurgulandı.

Ürdün’ün Karşıt Tutumu

Ürdün’ün resmi yayın organı olan Jordan Times, Trump’ın önerisinin ülkenin Filistinlilere alternatif bir yuva olamayacağı yönündeki tutumunun net olduğunu açıkladı. Basın açıklamasında, “Ürdün, Filistin davasını yok etmeye yönelik her türlü girişimine karşı çıkmaktadır” ifadesine yer verildi.

Berlinde faaliyet gösteren Bilim ve Politika Vakfı’ndan (SWP) Siyaset Bilimci Stephan Roll, Mısır’ın Trump’ın planına karşı çıkmasının sebeplerinin arasında Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkını desteklemeleri olduğunu söyledi. Roll, “Mısırlılar için bu iç siyaset açısından hassas bir durum. Hükümet, böyle bir plan için Mısır topraklarını vermek istemiyor” dedi.

Tehditler ve Belirsizlikler

Edmund Ratka, Ürdün Kraliyet ailesinin de benzer kaygılar taşımakta olduğunu belirtiyor. Ratka, Ürdün halkının büyük bir kısmının, Trump’ın planına sert muhalefet ettiğini, bu durumun halk arasında büyük bir rahatsızlık yaratabileceğini vurguladı.

SWP’den Stephan Roll, Trump’ın önerisinin Mısır’da güvenlik kaygıları doğurduğunu belirtti. Gazze ve İsrail’e sınır olan Sina Yarımadası’ndaki güvenlik sorunlarının, büyük sığınmacı kamplarının kurulması durumunda yeniden gündeme geleceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra, olası saldırıların İsrail ile savaş riskini artırabileceği uyarısı yapılıyor.

Ratka, geçmiş deneyimlere dayanarak, Ürdün’deki halkın Filistinlilerin yalnızca geçici olarak yer değiştireceklerine inanmadığını da ekliyor. Ürdün devleti, “Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılması” fikrini her zaman bir tabu olarak görmüştür. Bu konu, hem halk içinde hem de uluslararası planda zayıflık olarak algılanma endişesini barındırıyor.

Sonuç Değerlendirmeleri

Mısır’ın güvenlik kaygıları doğrultusunda, Gazze’nin yeniden inşasının ekonomik getirisi üzerindeki dikkati sürdürmeye çalıştığı belirtiliyor. Bu çerçevede, Kahire’nin Trump’ı etkilemeye ve planının uygulanmasından vazgeçirmeye çalışması bekleniyor.

Trump’ın önerisinin eleştirilerine rağmen, “Gazze Şeridi büyük yıkımlara uğramış durumda ve buranın yeniden inşası uzun zaman alacak. Bu süreçte Filistinli insanları nerede yaşayacaklar?” şeklindeki sorular, yanıt beklemekte.

DW Türkçe’ye VPN ile erişim hakkında bilgi alın.

“`

Related Posts

Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ile açığa alınan 4 polisin, “rüşvet” suçundan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bir heyetin bilirkişi raporu hazırlamasına karar verildi.

Okyanusun gizli devleri! Okyanus sırtlarında yeni keşifler

Yaklaşık 65.000 kilometre uzunluğunda bir ağ oluşturan bu sırtlar, Dünya’nın en uzun dağ zincirini oluşturuyor ve her okyanusun bir parçası olarak küresel bir sistemin parçası. Peki, bu sırtlar nasıl oluşuyor, ne anlama geliyor ve neden bu kadar …

Rusya korkusu! O ülkede kadınlara askerlik zorunlu oldu

Danimarka Parlamentosu’nda 11 Haziran’da kabul edilen yeni yasa ile 1 Temmuz 2025 itibarıyla 18 yaşını dolduran tüm kadınlar, erkeklerle birlikte kura sistemine tabi olacak. “KURA SİSTEMİNE DAHİL EDİLECEK” Ülkede mevcut yasaya göre 18 yaş üstü …

Sosyal medyada parladı, tarlada krize döndü!

Matcha artık sadece bir çay değil; kültürel bir ikon, görsel bir şov ve küresel bir trend. Ancak Japon üreticiler artan taleple başa çıkmakta zorlanıyor. Kıtlık kapıda, fiyatlar yükseliyor, üreticiler baskı altında.

Beşiktaş’taki iki iskele süresiz kapatıldı!

İstanbul Valiliği, 29 Haziran’da yapılması planlanan “Onur Yürüyüşü” öncesi önlemler kapsamında Barbaros Hayrettin Paşa ve Tarihi Beşiktaş iskelelerini ikinci bir duyuruya kadar kapattı.

Tüm dünya Miçotakis’in görüntülerini konuşuyor. Liderler arasında yalnız kaldı

NATO Zirvesi’nde Miçotakis adeta liderler arasında yalnız kaldı. Beklediği ilgiyi göremeyen ve ne yapacağını bilmez hareketlerle davranan Yunan Başbakan’a ülkesinden tepkiler gecikmedi Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in NATO Liderler Zirvesi …